tamara aladin karahvi

By | 5 joulukuun, 2023

Tamara Aladin oli suomalainen muotoilija, joka tunnetaan erityisesti Karahvi-kannun suunnittelijana. Aladin syntyi Viipurissa vuonna 1932 ja hän opiskeli Taideteollisessa Korkeakoulussa Helsingissä 1950-luvulla. Hän valmistui keramiikan linjalta ja aloitti uransa Arabian tehtaalla, jossa hän suunnitteli useita ikonisiksi muodostuneita astiasarjoja.

Yksi Aladinin tunnetuimmista töistä on Karahvi-kannu, joka on yksi Arabian tehtaan menestyneimpiä tuotteita. Kannu voitti kultamitalin Milanon triennaalissa vuonna 1957 ja se on sittemmin ollut esillä useissa kansainvälisissä designnäyttelyissä. Karahvi-kannu on saavuttanut klassikon aseman suomalaisessa muotoilussa ja se on edelleen haluttu keräilykohde ympäri maailmaa.

Aladinin suunnittelema Karahvi-kannu on tunnistettava pyöreämuotoinen kannu, jossa on korkea korkki ja roiskesuojaksi tarkoitettu kahva. Kannun muoto ja yksinkertainen linjakkuus ovat tehneet siitä suositun niin kotitalouksien kuin ravintoloidenkin käytössä. Sen tyylikäs muotoilu ja käytännöllisyys ovat tehneet siitä pysyvän suosikin suomalaisessa keittiökulttuurissa.

Tamara Aladin jatkoi menestyksekästä uraansa muotoilijana vuosikymmenien ajan ja hänen töitään on esillä useissa kansainvälisissä designmuseoissa. Hän sai tunnustusta uransa aikana useilla palkinnoilla, kuten Pro Finlandia -mitalilla ja Design Forum Finlandin Pääpalkinnolla. Aladinin perintö elää edelleen suomalaisessa muotoilussa ja hänen suunnittelemansa Karahvi-kannu on ikoninen esimerkki suomalaisesta designista, joka on kestänyt aikaa ja säilyttänyt suosionsa vuosikymmenestä toiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *