riihimäen lasi ruutu karahvi

By | 7 lokakuun, 2023

Riihimäen Lasi ja sen Ruutu-karahvi on yksi suomalaisen lasitaiteen ikonisimmista tuotteista. Riihimäen Lasi Oy oli lasiteollisuusyritys, joka toimi vuosina 1910-1990. Yritys tunnettiin erityisesti modernista ja ajattomasta muotoilustaan, joka oli omiaan kansainvälisillä markkinoilla.

Riihimäen Lasin tuotantoon kuului monenlaisia lasiesineitä, kuten juomalaseja, maljakoita ja koriste-esineitä. Yksi näistä ikonisista tuotteista oli Ruutu-karahvi, joka tuli suureen suosioon 1960-luvulla. Karahvi suunniteltiin alun perin vuonna 1946 mm. Tapio Wirkkalan ja Nanny Stillin toimesta, mutta sen lopullinen muoto syntyi 1960-luvulla.

Ruutu-karahvin muoto on yksinkertainen ja moderni. Se on valmistettu koneellisesti puhaltamalla, joka antaa karahville sen tunnistettavan kaksiulotteisen ruudullisen pinnan. Karahvin korkki on puuta, joka on valmistettu käsityönä ja viimeistelty tarkasti sopivaksi lasin kanssa. Karahvin tilavuus on noin 1 litra, joten se sopii hyvin juomien tarjoiluun.

Ruutu-karahvia valmistettiin useissa eri väreissä ja se sopi hyvin monenlaisiin tilaisuuksiin ja sisustustyyleihin. Karahvi oli myös erittäin suosittu hää- ja valmistujaislahjana. Riihimäen Lasi valmisti karahveja niin Suomen markkinoille kuin vientiin eri puolille maailmaa.

Riihimäen Lasi ja sen Ruutu-karahvi ovat jättäneet lähtemättömän jäljen suomalaiseen lasitaiteeseen. Vaikka yritys lopetti toimintansa jo vuonna 1990, sen tuotteet ovat edelleen arvostettuja keräilyesineitä ja haluttuja design-löytöjä kirpputoreilla. Riihimäki-säätiö jatkaa lasin tuotantoa ja yrityksen perinteen vaalimista.

Riihimäen Lasi ja sen Ruutu-karahvi ovat hyvä esimerkki suomalaisen muotoilun voimasta ja ajattomuudesta. Karahvi edustaa modernia ja käytännöllistä muotoilua, joka kestää aikaa ja miellyttää silmää. Se on yksi niistä esineistä, joita voi ylpeydellä esitellä vieraille ja jotka tuovat iloa arkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *