oiva toikka karahvi

By | 4 lokakuun, 2023

Oiva Toikka on yksi Suomen tunnetuimmista lasitaiteilijoista, ja hänen luomansa Karahvi on yksi hänen ikonisimmista suunnitteluistaan. Toikka tunnetaan erityisesti lasilinnuistaan, mutta hänen tuotantoonsa kuuluu myös monia muita upeita lasiesineitä.

Karahvi on yksi niistä tuotteista, joilla Toikka on onnistunut luomaan aivan omanlaisensa tyylin ja estetiikan. Karahvi on suunniteltu käyttöesineeksi, mutta samalla se on myös taidokas taideteos omaa luokkaansa. Toikan Karahvi sai alkunsa vuonna 1986, kun hän suunnitteli ensimmäisen version siitä taidelasiyhtiölle Iittalalle.

Karahvin muoto on hyvin elegantti ja siinä on pyöreät, pulleat pulputukset lasin pinnalla. Karahvin kyljissä olevat pulputukset toimivat samalla otteen pyökkinä, mikä tekee siitä helppokäyttöisen. Karahvin kovaa lasimateriaalia on koristeltu myös Iittalan lasinpuhaltajien käsintekemillä pienillä lasipalloilla, mikä tekee jokaisesta Karahvista ainutlaatuisen.

Toikan Karahvi on saatavilla eri väreissä, ja jokainen väri tuo siihen oman persoonallisen ilmeensä. Sen muotoilu on niin kaunis, että Karahvi voisi hyvin olla pelkkä koriste-esinekin, mutta se on tarkoitettu käytettäväksi erilaisten juomien tarjoiluun. Karahviin mahtuu noin 1,2 litraa nestettä, mikä tekee siitä kätevän esimerkiksi viinipullon tulppana.

Oiva Toikan Karahvi on saanut paljon kiitosta sekä Suomessa että ulkomailla. Sen ainutlaatuinen design ja korkea laatu ovat tehneet siitä suositun niin lasin ystävien kuin muotoilufanien keskuudessa. Karahvi edustaa suomalaista lasidesignia parhaimmillaan.

Oiva Toikan Karahvi on myös saanut tunnustusta. Vuonna 1987 se palkittiin Fennia Prize -muotoilupalkinnolla, ja vuonna 1993 se sai suuren arvostetun Ornamo-kilpailun pääpalkinnon. Karahvi on jatkuvasti esillä myös erilaisissa näyttelyissä ja design-tapahtumissa ympäri maailman.

On selvää, että Oiva Toikan Karahvi on jättänyt jälkensä suomalaiseen lasitaiteeseen. Sen kaunis muotoilu ja käytännöllisyys tekevät siitä suositun niin lasitaiteen keräilijöiden kuin arjen käyttäjien keskuudessa. Suomalainen design jatkaa elämäänsä Oiva Toikan luomuksissa, ja Karahvi on yksi hänen ikonisimmista teoksistaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *